Premjeras A. Butkevičius: nuo liepos didės gydytojų ir slaugos darbuotojų atlyginimai

butkevicius

butkeviciusKetvirtadienį Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius kartu su sveikatos apsaugos ministru Juru Požela surengė spaudos konferenciją dėl galimybių didinti atlyginimus gydytojams ir slaugos darbuotojams.

„Krizės laikotarpiu gydytojų ir slaugytojų atlyginimai ne tik nusustojo augę, bet ir buvo sumažinti. Į valdžią atėjus konservatoriams ir liberalams medikų algos sumažėjo labai reikšmingai, pavyzdžiui, gydytojų vidutinė alga 2008 m. gruodį buvo 1075 eurai, o vėliau sumažinta iki 970 eurų; slaugytojų vidutinė alga buvo 641 euras, o 2011 m. sumažinta iki 622 eurų“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Kaip pažymėjo premjeras, esant tokiam žemam pradiniam taškui, per trejus su puse metų 16-oji Vyriausybė sugebėjo surasti pinigų, kad atlyginimai vėl pakiltų ir bent priartėtų prie iki krizinio lygio. Gydytojų vidutinė alga 2015 metų gruodį siekė 1061 eurą, o slaugytojų 735 eurus. Nuo šių metų sausio atlyginimai slaugytojams dar buvo padidinti, ir, lyginant su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, alga asmeniui šiemet pirmąjį ketvirtį vidutiniškai didėjo 47 eurais.

„Suprantame, kokios svarbios bet kuriam žmogui yra sveikatos apsaugos paslaugos – ir gydytojų, ir slaugytojų atlyginimai turi pajudėti iš mirties taško. Suradome galimybę dar šiemet iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšų padidinti algas gydytojams ir slaugytojams. Nuo liepos 1 d. visiems asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams atlyginimus padidinsime 8   procentais, – sakė Ministras Pirmininkas. – Atlyginimų didinimui bus skirta apie 30 mln. eurų. Taigi gydytojo etatui alga vidutiniškai padidėtų apie 100 eurų, o slaugytojo etatui – apie 50 eurų“.

Pasak premjero, keliant atlyginimus ne tik pagerės medikų ekonominė padėtis, tai pagerins ir vartojimą, taip pat turės teigiamos įtakos ir korupcijos prevencijai.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs sveikatos apsaugos ministras Juras Požela pažymėjo, kad šis medikų atlyginimų padidinimas nėra vienkartinis, PSDF rezerve tam numatomos tikslinės lėšos, todėl atlyginimai etapais bus keliami ir 2017 metais. Pasak sveikatos apsaugos ministro, bus kontroliuojama, kad lėšos skirtos atlyginimams nebūtų panaudotos kitoms ligoninių reikmėms.

Ministras taip pat trumpai pristatė, kaip bus sprendžiamas klausimas dėl Vaiko raidos centro. Suderinus su centro darbuotojais, priimtas sprendimas jo neskaidyti, o, sutvarkius dabartines blogos būklės patalpas, pradėti naujo modernaus centro statybą Santariškėse. Statybų projektas jau parengtas, pasinaudojus Europos Sąjungos parama (4 mln. Eur) ir panaudojus šiam tikslui jau rezervuotas lėšas (3,5 mln. Eur) statybos turėtų prasidėti jau šį rudenį, o pats centras duris atverti 2018 metų pabaigoje – 2019 m. pradžioje.

Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavę gydytojų ir slaugytojų organizacijų atstovai pasidžiaugė, kad Vyriausybė atsižvelgė į jų pasiūlymus ir poreikius, pažymėjo tolesnio bendradarbiavimo svarbą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *