Pastebi naują tendenciją: įmokas moka, o buto vis tiek netenka

Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyva

Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyvaNet ir sąžiningai mokėdamas įmokas bankui, gali netekti stogo virš galvos. Su tokia situacija susidūrė du mažamečius vaikus auginanti klaipėdiečių Valantinų šeima. Po finansinių sunkumų vėl laiku pradėję mokėti įmokas uostamiesčio gyventojai netikėtai sužinojo, kad jų butas tuo pat metu banko yra parduodamas iš varžytinių.

Valantinai paskolos sutartį, pagal kurią naujas būstas buvo įkeistas „Nordea“ bankui, pasirašė 2007 m. Tačiau netrukus šalį užklupo pasaulinė ekonominė krizė ir šeima susidūrė su finansiniais sunkumais. Bankas, pasinaudojęs sutartyje numatytomis sąlygomis, sutartį nutraukė.

2012 m., pagerėjus šeimos finansinei situacijai, klaipėdiečiai kreipėsi į banką siekdami atnaujinti sutartį.

„Buvo sudarytas laikinas skolos mokėjimo grafikas ir klientai laikė, kad viskas ir toliau vyks pagal buvusios sutarties sąlygas. Didelę pinigų sumą jie sumokėjo netgi anksčiau, nei buvo numatyta pagal grafiką, o po to trejus metus sąžiningai mokėjo visas įmokas, kol šių metų pradžioje sužinojo, kad nepaisant nieko, jų butas yra parduodamas iš varžytinių“, – pasakojo Valantinų advokatas Gediminas Žlioba.

Į visus prašymus pakeisti sprendimą ir įtikinėjimus, kad šeimos finansinė padėtis yra gera, bankas atsimušė sausais argumentais, kad tebuvo sutarta dėl skolos išmokėjimo grafiko, o sutartis atnaujinta nebuvo.

„Formaliai bankas teisus, bet mano klientai tikrai ne šiaip sau sugalvojo, kad sutarties sąlygos vėl įsigalios ir jie, toliau mokėdami įmokas, galės išsaugoti savo namus, kuriuose visą tą laiką ir toliau gyveno. Pasirašant paskolos mokėjimo grafiką buvo sudaroma viena regimybė, tačiau bankas vis tiek pasielgė taip, kaip jam finansiškai naudingiausia, visiškai neatsižvelgdamas į jaunos šeimos poreikius ir realias galimybes išmokėti paskolą.

Dar daugiau – išeitų, kad laikotarpiu nuo sutarties nutraukimo iki buto pardavimo iš varžytinių šeima bankui sumokėjo kelis tūkstančius eurų visiškai be reikalo. Bankas tai žinojo, bet nesiėmė dėl to jokių veiksmų, o dabar šeima su mažamečiais vaikais gali atsidurti gatvėje. Toks elgesys bankui garbės tikrai nedaro“, – aiškino advokatas.

Pasak jo, toks atvejis ne vienintelis – pastaruoju metu į tokias nepavydėtinas situacijas Lietuvoje patenka nemažai asmenų.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad tokioje situacijoje, kai paskolos sutartis buvo nutraukta, įmokų mokėjimas savaime neužtikrina jūsų teisių į nekilnojamąjį turtą. Prieš atnaujindami įmokas įsitikinkite, kad sutartis tikrai atnaujinta ir jūsų teisės galioja. Priešingu atveju bankai stebi nekilnojamojo turto rinką ir bet kada gali būstą, kuriame gyvenanti parduoti, o jus – iškeldinti“, – perspėjo Klaipėdoje dirbantis advokatas G. Žlioba.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *