Premjeras: kylančioms kainoms įtakos galėjo turėti ir kai kurių prekybininkų antkainių politika

prekyba kainos

prekyba kainosPirmadienį Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius dėl maisto produktų kainų pokyčių į pasitarimą sukvietė Lietuvos banko, atsakingo už kainų stabilumo išlaikymą, Lietuvos prekybininkų asociacijos, Statistikos departamento, Konkurencijos tarybos, Ūkio ministerijos vadovus.

„Matome, kad kai kurių maisto produktų kainos paaugo, kai kurių sumažėjo, tačiau turime vadovautis ne emocijomis, bet aiškiais argumentais, kodėl jos kilo, arba kodėl mažėjo. Šiandien mane domino, ar Statistikos departamento prekių krepšelis, kuris stebimas kas mėnesį, tikrai sudarytas objektyviai. Kaip kainų stabilumą užtikrina Lietuvos bankas ir, ar Konkurencijos taryba neįžvelgė kokių nors susitarimų tarp prekybininkų, kas galėjo išauginti kai kurių prekių kainas“, – sako premjeras.

Statistikos departamentas tikina, jog atrenkant 100 prekių į krepšelį, kuris stebimas, atsiklausta pačių vartotojų. Statistikos duomenimis, Lietuvoje, palyginus 2016 m. kovo mėn. kainas su 2015 m. kovo mėn., 13 prekių grupių kaina pakilo, 17 sumažėjo, o 3 išliko nepakitusios. Daugiausia kainų pokyčiai vyko daržovių ir vaisių grupėje, tačiau kainos augo visoje Europos Sąjungoje.

2016 m. kovo mėn. Lietuvoje daržovės, palyginus su 2015m. kovo mėn., pabrango 9,5 proc. Šiek tiek mažėjo pieno ir mėsos kainos.

„Dėl paties euro kaip valiutos, kainos neturėjo kilti. Įtakos gali turėti keli faktoriai – tai gali būti ir maža rinka, ir prekybininkų antkainių politika ar net derlius. Man pateiktais duomenimis, šiemet per pirmąjį ketvirtį lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu didžiųjų prekybos centrų pirkimo pardavimo skirtumas išaugo apie 50 proc. Kokią dalį prekybininkai pasilieka pelnams, gali atsakyti tik jie patys. Tačiau Konkurencijos taryba turi ne tik akylai stebėti, bet ir, iškilus klausimams, atlikti tam tikrus tyrimus, tai padėtų labiau kontroliuoti kainas“, – sako Vyriausybės vadovas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *